Programme

2017's Lean Agile Scotland programme featured 60 sessions covering a wide range of Agile topics.

4-6 October 2017

John McIntyre Conference Centre, Edinburgh

The Lean Agile Scotland programme is also available as an A4 PDF here.

Day One - Wednesday 4th October

8:15 Conference Registration

9:15 Welcome to Lean Agile Scotland

9:30

Keynote

First principles - what don’t we know?

60 minutes

Kate Gray

Investment Advisor

10:30 Refreshment Break

Pentland East Room

Pentland West Room

Prestonfield Room

Holyrood Room

Salisbury Room

11:00

Pentland East room

 Case Study

Optimising for complexity

45 minutes

Michael Hill

Independent

Switchover

Pentland West room

 Case Study

Strategic agility through learning doctrine

45 minutes

Trent Hone

Excella Consulting

Switchover

Switchover

Prestonfield room

 Case Study

The lean agile big questions

45 minutes

Martin Burns

CA Technologies

Holyrood room

 Workshop

Organising the portfolio as if you wanted to succeed

90 minutes

Chris Matts

Nick Poulten

Independent

Salisbury room

 Workshop

Don't forget the developers!

90 minutes

Kevin Rutherford

The XP Surgery

11:50

Pentland East room

 Tutorial

Psychological safety: the inside story

45 minutes

Alex Harms

Maitria

Pentland West room

 Hands-On

How an expedite request sunk the Titanic

45 minutes

Daniel Vacanti

ActionableAgile

Prestonfield room

 Case Study

A practical introduction to lean in an agile world

45 minutes

Jon Terry

LeanKit

12:35 Lunch Break

13:30

switchover

Pentland East room

 Case Study

Applicable Learning from a Long Walk

30 minutes

Mike Sutton

Independent

switchover

Pentland West room

 Case Study

Code, as if language matters

30 minutes

Tobbe Gyllebring

Nepa

switchover

Prestonfield room

 Case Study

Introduction to complexity

30 minutes

Cat Swetel

PraxisFlow

Holyrood room

 Workshop

Enterprise agility with strategy deployment

110 minutes

Karl Scotland

Karl Scotland Ltd

Salisbury room

 Hands-On

Recycling tests in TDD

110 minutes

Seb Rose

Cucumber

14:10

Pentland East room

 Case Study

How an agile mindset enabled growth of $32 billion

30 minutes

Omar Kareem

Morphilibrium

switchover

Pentland West room

 Case Study

But...no one told me to do it

30 minutes

Caroline Kirkhope

Swipii

switchover

Prestonfield room

 Hands-On

Innovation Games: an introduction to collaborative frameworks

70 minutes

Jose Casal

Actineo Consulting LLP

Jean-Paul Bayley

Bay Spark Ltd.

14:50

Pentland East room

 Case Study

Why complexity needs the opposite of normal

30 minutes

Kim Ballestrin

Elabor8

Pentland West room

 Case Study

Taming the rhino

30 minutes

Niels Kee

FanDuel

Caroline McDowall

FanDuel

15:20 Refreshment Break

Pentland Room

15:50

Endnote

New economic spaces - new management?

60 minutes

Esko Kilpi

Esko Kilpi Company

18:30 Social Evening

Day Two - Thursday 5th October

8:45 Conference Registration

9:30

Keynote

It’s either Design or LeanAgile: transitions versus the test drive

60 minutes

Cameron Tonkinwise

UNSW Art & Design, UNSW Sydney

10:30 Refreshment Break

Pentland East Room

Pentland West Room

Prestonfield Room

Holyrood Room

Salisbury Room

11:00

Pentland East room

 Case Study

Lean business agility

45 minutes

Klaus Leopold

LEANability GmbH

Switchover

Pentland West room

 Case Study

Measuring continuous delivery

45 minutes

Steve Smith

Continuous Delivery Consulting

Switchover

Prestonfield room

 Hands-On

Impact mapping hands-on workshop

90 minutes

Chris Downey

Skyscanner

Holyrood room

 Tutorial

Solving problems using Theory of Constraints current and future reality trees

90 minutes

Suzanne Morrison

Skyscanner

Laz Allen

Skyscanner

Salisbury room

 Workshop

Agile games

90 minutes

Anja Stiedl

improuv

11:50

Pentland East room

 Case Study

Forecasting using data - answering how big, how long and how much

45 minutes

Troy Magennis

Focused Objective

Pentland West room

 Case Study

Playing the Chaos Lottery

45 minutes

Helen Lisowski

FluidWorking

12:35 Lunch Break

13:30

Pentland East room

 Case Study

Six thinking modes for getting you unstuck

45 minutes

Dr Sal Freudenberg

Independent

Switchover

Pentland West room

 Case Study

Enterprise Service Design

45 minutes

Kaimar Karu

Independent

Switchover

Prestonfield room

 Workshop

Playing the Agile Self-Assessment Game

90 minutes

Ben Linders

Ben Linders Consulting

Holyrood room

 Hands-On

Give your organisation an agile boost!

90 minutes

Leanne Page

MSL (Publicis)

Salisbury room

 Tutorial

3 Lean exercises for a DevOps Win

90 minutes

Dominica DeGrandis

Tasktop

14:20

15:05 Refreshment Break

15:35

Pentland East room

 Tutorial

Why your agile can't scale (and what to do about it)

60 minutes

Cat Swetel

PraxisFlow

Pentland West room

 Case Study

Collaboration-driven development outside in

60 minutes

Jenny Martin

Collaborate Solutions

Prestonfield room

 Tutorial

Facilitating better workshops

60 minutes

Darci Dutcher

LexisNexis

Salisbury room

 Case Study

Tackling 16 years of legacy code with mob programming and Lego

60 minutes

Joe Wright

HexagonalWorks Ltd

16:35 Switchover

Pentland Room

16:55

Panel Discussion

45 minutes

17:40 Social Evening

Day Three - Friday 6th October

8:45 Conference Registration

9:30

Keynote

Awesome Superproblems

60 minutes

Luke Hohmann

Conteneo, Inc.

10:30 Refreshment Break

Pentland East Room

Pentland West Room

Prestonfield Room

Holyrood Room

Salisbury Room

11:00

Pentland East room

 Case Study

You can do better than the Spotify Model

45 minutes

Joakim Sundén

Spotify

Switchover

Pentland West room

 Case Study

Tales from a telco transformation

45 minutes

Lisa Long

Telenor

Switchover

Prestonfield room

 Workshop

Playing chess with companies

210 minutes

Simon Wardley

Leading Edge Forum

Holyrood room

 Workshop

The Sensory Experiment

90 minutes

Dr Sal Freudenberg

Independent

Katherine Kirk

Independent

Salisbury room

 Workshop

Examining the coaching side of agile coaching

90 minutes

John Young

RedElephant

11:50

Pentland East room

 Case Study

Entanglements/ disentanglement

45 minutes

Jabe Bloom

PraxisFlow

Pentland West room

 Case Study

When storming is the work: Large scale agile in a large organisation

45 minutes

Patrick Eltridge

RBS

Jenny Wood

RBS

12:35 Lunch Break

13:30

Pentland East room

 Case Study

The design of organisations

30 minutes

Greg Brougham

Tadlon

Switchover

Pentland West room

 Case Study

How can our language and behaviour be more inclusive?

30 minutes

Peter Aitken

ScotlandJS

Switchover

continued

Prestonfield room

 Workshop

Playing chess with companies

210 minutes

Simon Wardley

Leading Edge Forum

Holyrood room

 Tutorial

Information design for client presentation

70 minutes

Rashida Prattis

PraxisFlow

Salisbury room

 Workshop

Braving to self-trust workshop

70 minutes

Marjan Venema

Braving Trust

14:10

Pentland East room

 Case Study

Deployment is not release

30 minutes

Gary Fleming

Emphasis Parenthesis Ltd

Pentland West room

 Case Study

Discovery is a team sport: how to de-risk research

30 minutes

Rosemary King

Mind the Product

14:40 - 15:10 Refreshment Break

15:10

Pentland East room

 Case Study

4DX: a sustainable system of continuous improvement

60 minutes

Matt Wynne

Cucumber Ltd

Sinead Shackley

Liberty IT

Pentland West room

 Case Study

Taming the chaos: beyond the quick wins

60 minutes

Julia Wester

LeanKit

continued

Prestonfield room

 Workshop

Playing chess with companies

210 minutes

Simon Wardley

Leading Edge Forum

16:10 - 16:20 Conference Close - Pentland Room

Case Study/Experience Report

A presentation and discussion of real-life (not theoretical) experiences of the application (or mis-application) of service design techniques. Case studies and experience reports include some discussion of lessons learned and an indication of how novel the work is.

Hands-On

Participants learn a new approach, tool or technology through using it to solve one or more practical exercises. Any software/hardware requirements are disclosed in the session description.

Tutorial

A session focused around some specific tool, technique or issue. Primarily led by the speaker, tutorials usually include some elements of interactivity or individual / group exercise.

Workshop

An in-depth working session on a specific topic. May include paper presentations.

Panel Discussion

Join our panel to hear more about a range of topics. Pose questions and explore the answers together.

Loading...